روشهای طراحی بخش اتاق عمل:
یکی از مهمترین ملاکهای گردشِ کاری و طراحی بخش اتاق عمل، مبحث کنترل عفونت است و در آن یکی از دغدغه های اصلی موضوع انواع انتقالات است که در این الگوها مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس انتقالات به سه گروه زیر تقسیم میشود:
انتقالات استریل: شامل انواع ابزار، وسایل و ستهای استریل اتاق عمل
انتقالات کثیف: شامل انتقال انواع زبالهها، رخت های متسعمل، و همچنین انواع وسایل کثیف
انتقالات افراد: شامل انتقال بیمار به اتاق عمل و همچنین رفتو آمد افراد و کارکنان بر این اساس، روشها و الگوهای رایج در طراحی بخش جراحی تعیین شده است. لازم است که هر بخش جراحی، بر اساس یکی از این الگوها سامانددهی شده باشد و مبحث کنترل عفونت در آن به درستی رعایت شود:
روش طراحی تکراهرویی -روش طراحی دو راهرویی – راهروی کثیف -طراحی سه راهرویی برای اطلاع از کاربری.
اتاق کار کثیف برای حوزه کنترلشده:
- به ازای هر ۳ اتاق عمل حداقل یک اتاق کار کثیف باید در نظر گرفته شود.
. – جهت کنترل عفونت و جلوگیری از تداخل عملکردی، اتاق های کار کثیف مربوط به اتاق عمل نیز باید در حوزه نیمه کنترل شده و در نزدیکی ورودی حوزه کنترل شده پیش بینی شود.
– دسترسی به اتاق کار کثیف در هر شرایطی الزاماً باید از پیش ورودی اتاق های کثیف تامین شود. حتی در صورتی که در راهروی کثیف پیش بینی شود. - این فضا جهت دفع سریع و جلوگیری از انتقال مایعات، آلودگی ها و عفونت های بیمارستانی باید در دسترسی مناسب و یکسان به تخت ها و فضاهای تحت پوشش باشد.
- تعبیه ی دستگاه لگن شوی و یا لگن خرد کن در این فضا الزم می باشد.
– جهت نگهداری انواع ظروف از جمله لگن، لوله ادرار، گالیپات، رسیور و … باید در این فضا از قفسه های مخصوص استفاده نمود. - کلینیکال سینک جهت تخلیه ی مایعات دفع شده از بدن بیماران در این فضا باید در نظر گرفته شود.
- سینک شست و شو با متعلقات آن به همراه آبچکان جهت شستشوی دست و انجام فعالیت ها الزام می باشد. مناسب است در یک طرف این سینک فضای کافی بعنوان میز کاری در نظر گرفته شود.